Tato hedvábně hladká a zářivě zelená polévka ze zeleného hrášku je výbornou volbou pro jarní období ozdravení a znovuzrození.
Jarní hrášková polévka s mátou
Doba přípravy
15 minut příprava + 15 minut vaření
Budete potřebovat
1,5 hrnku nakrájeného pórku (bílé i zelené části)
půl hrnku nakrájené jarní cibulky (bílé i zelené části)
půl hrnku nakrájeného fenyklu
5 hrnků čerstvého či zmrazeného hrášku
3 hrnky zeleninového vývaru
jeden střední stroužek česneku nakrájený nadrobno
3 lžíce panenského olivového oleje
půl hrnku nasekaného čerstvého špenátu
¼ hrnku nasekané čerstvé máty
půl lžičky mořské soli
¼ lžičky čerstvě namletého černého pepře
1,5 lžičky čerstvé limetkové nebo citrónové šťávy
Příprava
V této polévce není žádné koření, proto je pro vytvoření chuti důležité, abyste nechali zeleninu jemně karamelizovat, což vytvoří zajímavou příchuť.
Zahřejte nádobu, ve které budete polévku vařit na středním ohni, vložte do ní nakrájený pórek, jarní cibulku, fenykl a olivový olej a vše protřepte či promíchejte, nechte zeleninu zesklovatět, míchejte cca 3 až 5 minut.
Poté přidejte nakrájený česnek nadrobno a míchejte cca 1 minutu. Nechte zeleninu jemně zhnědnout.
Přidejte 4 hrnky čerstvého nebo zmrazeného hrášku a zeleninový vývar, důkladně promíchejte, aby nezůstaly na dně přichycena žádná zelenina, přiveďte na silném ohni k varu, pak oheň zmírněte a vařte tak dlouho, než bude hrášek měkký, ale stále zelený, cca3 minuty.
Nechte polévku trošku zchladnout a pak ji rozmixujte. Hladce rozmixovanou polévku vlejte zpět do hrnce a vmíchejte zbývající hrášek (pokud pracujete se zmrzlým, odeberte si hrníček hrášku stranou ještě, než budete polévku mixovat). Vmíchejte i sůl, nakrájený špenát, mátu, čerstvě mletý černý pepř a limetkovou či citrónovou šťávu pro dochucení.
Pohled ajurvédy
Hrách je svíravý a napomáhá snížení kaphy. Kvůli štiplavé cibuli, pórku, česneku a černému pepři mohou typy váta preferovat tuto polévku ze zeleného hrášku a máty spíše v době oběda, kdy je trávení nejsilnější.