Bezlepková odlehčená tedy zdravější varianta
Právě vyndavám z trouby voňící brownies a říkám si, že se s vámi o tento bezlepkový recept podělím. Je to už několikátá „zdravá“ varianta tohoto koláče, kterou jsem vyzkoušela, vyhovuje mi svou rychlostí, a jednoduchostí. Čokolády je tam tak akorát, jedná se o odlehčenou, zdravější variantu. Banány čokoládovou chuť pěkně doplňují a zjemňují. Je to sváteční koláč, který se hodí na různé oslavy, třeba na 14.2. na svátek Svatého Valentýna.
Můžete jej udělat i z klasické mouky, pro veganskou variantu můžete mléko nahradit mandlovým či jiným mlékem a měkký tvaroh nahradit sójovým nebo mandlovým jogurtem, vajíčka nahradit psyliiem nebo mleté lněné semínko rozpuštěné ve vodě, med stévií či javorovým sirupem. Recept není příliš sladký, záleží na zralosti a sladkosti banánů. Kdo jste zvyklí na velmi sladké brownies můžete dosladit například přidáním hrstky nasekaných datlí, ale mně to přišlo, že to není vůbec potřeba.
hrstka nasekaných vlašských ořechu nebo nasekaných mandlí (není nutné)
Smícháme zvlášť suché sypké materiály a zvlášť mokré a pak smícháme vše dohromady ručním šlehačem. Nakonec vmícháme vařečkou nasekanou čokoládu, ořechy (a případně i datle – pokud chcete sladší variantu).
Nalejte tekuté těsto do máslem vymazané a hrubou moukou (vysypání moukou být nemusí) vysypané formy, cca 26 cm průměr, a pečete 30-40 minut v 170 stupních Celsia. Vnitřek by měl zůstat uvnitř trochu vláčně mokrý, takže je důležité vyndat koláč z trouby včas.
Dobrou chuť!