Nadýchaný čokoládový dezert

Lehký nadýchaný čokoládový dezert (bezlepkový)

Co budete potřebovat:

Vejce 5-6 (dle velikosti)

čokoláda na vaření 120 gramů

cukr krupice 120 gramů

prášek do pečiva ½ baličku

Lze doplnit případně i šlehačkou a čerstvým ovocem (maliny, jahody)

 

Postup přípravy:

Žloutky utřeme s půlkou prášku do pečiva. Přidáme v páře nebo horké vodě rozehřátou, lehce vychladlou čokoládu a promícháme. Z bílků a krupicového cukru ušleháme pevný sníh a lehce vmícháme ke žloutkům s čokoládou. Nalijeme do dortové formy průměr 24 cm, vymazané a vysypané moukou.

Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 – 35 minut. Je dobré vypozorovat u vaší trouby, kdy je nejlepší čas dort vyndat – tak aby byl nadýchaný, ale uvnitř stále ještě trochu čokoládově vlhký.

Těsto se nám při pečení nafoukne, po vyndání splaskne, tak je to v pořádku.

V případě použití velkých vajec můžete klidně použít formu průměr 26 cm nebo jedno vejce ubrat. Lze doplnit šlehačkou, či čerstvým ovocem.

 

Je to jednoduchý, rychlý recept. Můžete dezert podávat až po vychladnutí, ale já ho mám nejraději ještě teplý, když zaboříte vidličku do nadýchaného těsta s vůní čokolády.